Waarom jij dringend afscheid moet nemen van Internet Explorer 11 als webbrowser

Johan Vantomme
Johan Vantomme
25 februari 2019

Website

DELEN
 

Maak jij nog steeds gebruik van Internet Explorer 11 als webbrowser? Dan is het hoog tijd om die slechte gewoonte voorgoed uit je leven te bannen. Want Internet Explorer is niet meer van deze tijd.

Dat zijn niet alleen onze woorden als webbouwer, ook Microsoft raadt aan om Internet Explorer in te ruilen voor een moderne browser. En daar zijn een hoop goede redenen voor.

internet-explorer-stop

Een webbrowser is een van de meest gebruikte programma’s op haast elke bedrijfscomputer. Hij interpreteert de gegevens op een webserver, en zet die om in webpagina’s die er visueel correct uitzien en ook technisch functioneren. Althans, zo hoort het toch te gaan.

De oude Internet Explorer wordt niet meer ondersteund

Want precies daar wringt het schoentje voor Internet Explorer 11: het is een oude browser die niet langer ondersteund wordt door Microsoft (de laatste release dateert van 11 april 2017), veiligheidproblemen creëert en simpelweg niet meer naar behoren functioneert met de nieuwste technologie. Hoog tijd om afscheid te nemen dus!

Waarom houden bedrijven vast aan Internet Explorer?

Dat afscheid valt sommige bedrijven moeilijker dan je misschien zou denken. De reden daarvoor? Die ligt haast altijd bij een technical debt uit het verleden. Ze gebruiken bijvoorbeeld al lange tijd (in-house) webapps die ooit werden geoptimaliseerd voor Internet Explorer, waardoor het blauwe icoontje ook nu nog steeds vereist is voor een goede werking van die apps. Een compatibiliteitsoplossing dus, die dan ook maar meteen de default browser wordt voor alles.

Microsoft zegt zelf: weg ermee

Toch maken bedrijven die zich in die omschrijving herkennen maar beter zo snel mogelijk komaf met die werkwijze. Dat schrijft Chris Jackson, senior cybersecurity architect bij Microsoft, in een recente blogpost

Door nu vast te houden aan Internet Explorer, kiezen bedrijven de makkelijke oplossing op korte termijn. Op langere termijn kunnen ze echter voor een hoop extra kosten zorgen.

Bij nieuwe implementaties zorgt die werkwijze vooral voor een resem beperkingen. Jackson verduidelijkt dat aan de hand van een (denkbeeldig) scenario, met een bedrijf dat sinds Internet Explorer 6 voor die route kiest maar daardoor wel vastzit aan een implementatie van webstandaarden die al van 1999 dateert. Ook wanneer het vandaag een nieuwe webpagina maakt. 

Daarnaast testen developers hun websites en pagina’s simpelweg niet meer voor Internet Explorer, omdat dit fel verouderde technologie is. Dat betekent dat pagina’s niet correct worden weergegeven, achterliggende technologie niet goed werkt of dat er andere dingen verkeerd lopen wanneer je die sites met Internet Explorer bezoekt.

Is er leven na Internet Explorer 11?

Microsoft heeft zelf wel maatregelen genomen om de technische schuld in Internet Explorer niet al te hoog op te laten lopen. Bij de introductie van Internet Explorer 11 (in 2014) werd er bijvoorbeeld afgestapt van wildcards voor oude websites, en werd de gebruiker verplicht om manueel een blacklist aan te maken voor websites waarvoor backwards compatibility vereist was. 

De redenering was dat je dit lijstje daarna verder kon inkorten zodra er interne sites of apps werden aangepast voor gebruik in een moderne omgeving. Maar het is nooit bedoeld geweest als permanente oplossing.

Voor welke browser kies je dan best wel?

Wij zijn geneigd om te zeggen: “diegene die het best bij jouw persoonlijke voorkeuren aansluit”. Chrome en Firefox zijn alvast twee populaire opties, die ook voor ons, developers, een goede keuze zijn..

Maar welke keuze je ook maakt: het is een stap die je echt moet zetten. En wel zo snel mogelijk ;-) Bonus - je internetverbinding zal ook sneller en vlotter gaan.

Download ebook 20 SEO Myths You Should Leave Behind in 2020

Johan Vantomme

Johan Vantomme

Managing partner leadstreet ✪ Diamond HubSpot Partner ✪ Top 50 HubSpot Agency worldwide