Is content de bottleneck van je inbound marketing? Dit is de oplossing

Johan Vandecasteele
Johan Vandecasteele
5 september 2016

Bloggen Content Inbound marketing

DELEN
 

Je bent goed van start gegaan met Inbound Marketing. Je kent je buyer persona, hebt je contentplan uitgewerkt en hebt verantwoordelijkheden verdeeld onder je collega’s. De drip campaigns staan al in de startblokken. Alleen de brandstof ontbreekt: de content zelf!

Het produceren van een continue stroom content blijkt in de praktijk vaak een probleem. Daar bestaat echter een heel eenvoudige oplossing voor: besteed je contentproductie uit.

3 redenen waarom content uitbesteden goed werkt

We geven jou drie redenen waarom content uitbesteden écht een goed idee is. Plus enkele belangrijke regels die je gidsen bij het uitbesteden van content.

je-content-productie-een-probleem-waarom-uitbesteden-echt-een-goed-idee-is.jpg

#1 De content blijft niet "hangen" in je bedrijf

We zien het vaak bij klanten. Het contentplan is uitgeschreven, de eerste blog staat live en dan moeten de volgende posts volgen. Maar die volgende is vaak lastig.

Content blijkt in de praktijk een bottleneck, met op zich heel logische verklaringen:

 • Collega’s moeten content er vaak ‘maar even bij’ doen en stellen het uit.
 • Content produceren kost gewoon tijd en iedereen heeft het druk.
 • Veel mensen vinden schrijven best lastig.
 • Het schrijven lukt misschien wel, maar kost abnormaal veel tijd.

Allemaal goede verklaringen. Maar daarmee is jouw probleem niet opgelost, toch?

De oplossing is echter heel eenvoudig: besteed de contentproductie uit aan een professional. Iemand die ervoor heeft gestudeerd, er zijn/haar vak van heeft gemaakt én er passie en talent voor heeft.

Journalisten, copywriters en tekstschrijvers beantwoorden aan een toenemende vraag van bedrijven naar goed vervaardigde content. Zij leveren journalistieke verhalen of hebben zich omgeschoold tot de hippere content creator met bijvoorbeeld kennis van SEO.

Waar jij misschien anderhalve dag zwoegt op een blogbericht, doen zij het in een aantal uur. Door deze klus uit te besteden aan deze content creators, houd jij de contentstroom op gang en ben je in ieder geval verlost van de interne content-bottleneck.

#2 Het levert betere content op

Wil je starten met Inbound Marketing en is de volgende quote jouw enige boodschap op je website, doe het internet dan een plezier, en berg je plannen op:

"Wij zijn bedrijf X en wat wij doen is geweldig."
"Ons product is het meest innovatieve op de markt."
"Niemand heeft meer expertise dan wij."

Ik, ik, ik. De wereld kent al genoeg van dergelijke verhalen. Je draagt ermee bij aan de overkill aan oninteressante content die er al is. En belangrijker: mensen lezen zo’n verhaal niet. En vooral: je Inbound Marketing-strategie is tot mislukken gedoemd.

Content marketing draait om consistente, waardevolle verhalen maken voor anderen. Voor je prospect, je lead, je klant. Niet met het doel om te etaleren hoe geweldig je zelf bent, maar door die klant te helpen met waardevolle informatie.

Voor marketeers is dat vaak niet evident. Logisch, want je hebt geleerd je bedrijf met alle mogelijke middelen te promoten. Als je toch tijd en budget besteedt, wil je graag nog even onderstrepen dat je bedrijf de grootste heeft of de goedkoopste is. En anders is er wel iemand anders in het bedrijf die vindt dat de marketingafdeling kansen op exposure laat liggen.

Als je met content aan de slag gaat, is het cruciaal om het volgende goed te snappen:

Schrijven is een métier

Om een verhaal voor iemand anders te kunnen schrijven, moet je een vertaalslag in je hoofd kunnen maken. Niet alleen moet je je doelgroep kennen, je moet weten hoe je die persoon pleziert, boeit, verwondert met een verhaal dat hém rechtstreeks aanspreekt.

Wanneer lezen mensen een verhaal? Als het over henzelf gaat. Over een probleem waar zij mee zitten, een passie die hen drijft, een oplossing die hen verder brengt.

Journalisten en schrijvers zijn daarin gespecialiseerd; het is hun tweede natuur. Altijd even nadenken dus: "Voor wie schrijf ik dit?"

Natuurlijk willen ze dat hun verhaal zo goed mogelijk gelezen wordt. Voor een content creator zijn goede metrics evenzeer een bevestiging van goed werk als dat ze voor een marketeer een bevestiging zijn van een goed besteed marketingbudget.

Waar marketeers een voorliefde hebben voor strategieën, campagnes en ROI-percentages, hebben journalisten en schrijvers dat voor verhalen en beelden. Zij weten hoe ze een verhaal moeten vertellen. Het is hun vak. En het is een vak apart.

#3 Concentreer je op jouw inboundstrategie

Als de content door professionele content creators wordt geproduceerd, kun jij je energie richten op andere belangrijke aspecten van de Inbound Marketing-strategie. Aspecten die nu vaak ondergesneeuwd raken doordat de contentproductie zoveel aandacht vraagt.

concentreer-je-op-je-inbound-strategie.jpg

Om meteen maar een aantal concrete aandachtspunten op te noemen:

 • Werk je buyer persona’s verder uit. Er valt vast nog meer te weten over 'Disco Dana', 'Slager Sam' en hun (al dan niet verbonden) buyer’s journeys.
 • Plan de content in een gedetailleerde contentkalender. Zorg voor een goede verdeling van onderwerpen en rubrieken voor de verschillende buyer persona's, buyer's journeys en kanalen. Bouw ruimte in voor 'inhakers' op de actualiteit.
 • Blijf in je bedrijf om content vragen. Collega's hoeven geen compleet uitgewerkte stukken aan te leveren, een ruwe tekst is ook goed. Al dragen ze enkel ideeën aan. Ook als je de content uitbesteedt, moet die altijd gebaseerd zijn op input vanuit het hele bedrijf.  Dat stempel moet er duidelijk op staan.
 • Splits content op en maak het op maat voor diverse kanalen. Een inspirerende quote voor Twitter, een te downloaden whitepaper, een 15 seconden video voor Instagram, een minicursus in de vorm van een drip campaign … Eén contentitem is vaak in meerdere gedaantes te gieten. Met wat extra moeite, tijd en aandacht haal je er meteen drie keer zoveel uit.
 • Meet! Als er één discipline is die er bij content vaak over schiet, is het Analytics wel. Terwijl het zo cruciaal is. Wat doet je content? Hoe vaak wordt iets aangeklikt? Hoe bewegen mensen zich op de pagina? Wat is het conversiepercentage?

Een content creator zal zuchten bij deze analytische en coördinerende taken. Al te vaak komen ze allemaal op de rug van de interne contentmarketeer terecht, die er ook nog bij mag schrijven.

De duizendpoot die al deze ballen in de lucht weet te houden én ook nog eens subliem uit weet te voeren, moet nog gevonden worden. De oplossing is duidelijk: ieder zijn vak.

Plus: enkele aanbevelingen als je content uitbesteedt

Ga niet zomaar lukraak mensen in de arm nemen die zich tekstschrijver of videograaf noemen. Of afficheren op hun website in Indië dat ze in alle talen kunnen schrijven (echt!).

enkele-aanbevelingen-als-je-content-uitbesteedt.jpg

Als je jouw content, de brandstof van je Inbound Marketing-strategie, gaat uitbesteden, is het wel belangrijk dat dit goed en bij de juiste persoon geparkeerd staat. Een paar aanbevelingen.

 • Kijk welke schrijver je waarvoor nodig hebt. Mogelijk heb je voor een bepaald blogbericht of whitepaper een journalist nodig en voor een landingspagina of brochure juist een wat commerciëlere copywriter.
 • Vraag eens rond in je netwerk naar schrijvers of zet een vraag uit op LinkedIn. Plaats een opdracht op netwerken, kijk op marktplaatsen, contacteer specialisten in Inbound Marketing en Content (we, euh, kennen er wel een), of pols bij een gerenommeerd contentbedrijf als Content Connections.
 • Vraag cv’s en portfolio’s met voorbeelden van werk op. Iedere journalist en videograaf heeft zijn/haar eigen specialismen en stijl, daar kun je veel uit opmaken.
 • Geef je schrijver voor elk item een uitgebreide briefing zodat jullie DNA verweven raakt in het verhaal. Een prettige samenwerking is belangrijk, je moet op één lijn zitten.
 • Maak van tevoren duidelijke afspraken over de beloning. Betaal bijvoorbeeld per blogbericht of ebook.
 • Verwar goedkoper niet met beter. Ervaren vakmensen mogen dan wat duurder zijn, ze betalen zich dubbel en dwars uit in goede verhalen die jouw boodschap uitdragen en de doelgroep aanspreken.
 • Heb je een goede samenwerking, wees er dan zuinig op. Bouw aan een goede langdurige relatie.

Content die converteert

Zodra je jouw praktisch contentprobleem getackled hebt, kun je je Inbound Marketing-strategie verder gaan uitbouwen. Op basis van de meetresultaten kun je een koers uitzetten voor de volgende fase, waarin je bijvoorbeeld meer gaat focussen op Bottom of the Funnel-content en conversie.

Welke stappen je zet in deze volgende fase en hoe je bereikt dat jouw Inbound Marketing-strategie concreet omzet gaat genereren, lees je in het ebook 'Content that Converts'. Download dat ebook hieronder: 

Download het Workbook Content Marketing

Johan Vandecasteele

Johan Vandecasteele

Managing partner leadstreet ✪ Diamond HubSpot Partner ✪ Top 50 HubSpot Agency worldwide ✪ 2020 HubSpot Champion User ✪ Member HubSpot Advisory Council EU

Als je dit artikel interessant vond, help ons dan met deze content te delen.