SEO: gevonden worden door Google in 6 stappen

Leadstreet
Leadstreet
30 april 2014

SEO

DELEN
 

Bij SEO of Search Engine Optimalisatie gaat u proberen uw site zo hoog mogelijk in de zoekresultaten voor bepaalde zoektermen te krijgen. Dat vergt enige moeite, en kan ook even duren, maar in tegenstelling tot een gewone marketingcampagne is de efficientie erg hoog. Wat u met SEO bij krijgt aan extra bezoekers, dat is allemaal gratis verkeer. Bovendien is het een investering die blijft renderen nadien. Bezoekers blijven uw site vinden. Maar hoe begint u er aan?

SEO: gevonden worden door Google in 6 stappengoogle

1 - Kies uw zoekmachine

Google optimalisatie is misschien een betere term voor de hedendaagse search engine optimalisation. Een negental jaar geleden had je nog veel verschillende zoekmachines. Die hadden allemaal andere manieren om pagina's te indexeren, waardoor SEO erg moeilijk werd. U moest toen een aantal zoekmachines kiezen en daarop focussen.  Nu zijn er drie: Google, Yahoo en Bing. Daarvan is Google de grootste. Google is de facto de enige zoekrobot, volgens heel wat experts. U mag ervan uitgaan dat Google zorgt voor zo'n 95-98% van de searchtraffiek die naar Belgische websites wordt gestuurd. Voor internationale klanten en het Franstalige landsgedeelte is dat ietsje genuanceerder. In Wallonië is Yahoo bijvoorbeeld nog belangrijk. Maar zelfs dan is de techniek dezelfde: Optimalisering die geldt voor Google, werkt ook voor andere zoekrobots."

2 - Zorg dat je site indexeerbaar is

De technische kant is de bottleneck, als dat niet goed zit, kom je met de verdere inspanningen nergens.

Die technische kant komt er vooral op neer om uw site, en dan vooral de pagina's die relevant zijn, indexeerbaar te maken. Moderne zoekmachines gebruiken een klein programmaatje, een crawler, dat alle websites afgaat en indexeert. Zaak is om met de webbouwer van uw praktijksite goede afspraken te maken. En als u zelf een site in elkaar knustelt, laat u dan niet te veel vermijden door de grafische blingbling van Flash, Java of Ajax. Allemaal erg leuk, maar Google verkiest gewone HTML.

De makkelijkste manier om te zorgen dat alle pagina's die u wilt indexeren ook werkelijk geïndexeerd worden, is te zorgen voor een sitemap. Een publiek zichtbare sitemap is handig voor bezoekers, omdat het een overzicht geeft van alle belangrijke pagina's op de site. Maar zelfs als dat niet in uw design past, is een sitemap aangeraden. U kan een bestandje laten maken dat niet publiek zichtbaar is, maar dat de zoekrobot wel naar alle nodige links wijst.

3 - Heb iets te zeggen

Een site waar niets op staat, zal moeilijk hoog scoren in Google. Als er honderd woorden staan op uw site, kan u op honderd woorden gevonden worden. Staan er duizend woorden op die site, zijn dat duizend mogelijke sleutelwoorden. Al moeten die woorden wel relevant zijn voor de gevoerde zoekopdracht. Als bezoekers zoeken naar appels en ze landen op een pagina over bananen, dan hebt u een probleem. Leer ook schrijven voor Google. Zorg dat de belangrijkste, meest relevante keywords voor uw site zowel in de titel van de pagina staan, als in de tekst en de 'metatags', labeltjes in de code waarmee u uw pagina omschrijft. Gebruik korte paragrafen en focus u op de essentie van uw verhaal. Schrijven voor Google betekent vaak niet mee of niet minder dan vlot en correct schrijven.

Zorg er ook voor dat u de zoektaal van uw bezoekers kent. Die zijn waarschijnlijk niet op hoogte van de correcte medische vaktaal. Als u daar vat op wil krijgen, gebruik dan een hulpmiddel als Google Insights (www.google.com/insights). Daarin kan u de populariteit van een sleutelwoord en z’n synoniemen onderzoeken.

4 - Probeer autoriteit te krijgen

Google weegt zijn resultaten aan de hand van wat ze Pagerank noemen. Hoe meer een site op andere sites vernoemd en gelinkt wordt, hoe hoger de pagerank van die site. Elke link telt maar niet elke link is evenveel waard. Zo zijn links van een pagina met een hoge pagerank veel meer waard dan links van een kleine pagina met pagerank nul.  Om hoger in de zoekresultaten te komen, is het dus zaak om te proberen uw link op enkele bevriende pagina's te krijgen. Op die manier bouwt u autoriteit op. Die autoriteit is meteen het moeilijkste onderdeel van SEO, omdat u daar zelf weinig aan kan doen: ze wordt volledig extern opgebouwd en het kan lang duren voor ze stijgt.

5 - Kijk of het werkt

Na al dat werk is het ook belangrijk om te kijken of de wijzigingen die u heeft aangebracht ook resultaat opleveren. Google Analytics is het meest voor de hand liggende tooltje om dat op de voet te volgen. De applicatie laat zien hoe bezoekers op uw site terecht komen en wat ze daar allemaal doen. Statcounter is een leuk alternatief dat ongeveer hetzelfde doet. Beide programma's zijn gratis.

Met Googles Webmaster tools kan u dan weer kijken hoe de google webcrawler uw site ziet, en u kan aangeven welke pagina's het belangrijkste zijn. Die zullen dan, bij elk bezoek van de crawler, eerst geïndexeerd worden.

6 - Blijf eraan werken

Google past zijn algoritme dagelijks of wekelijks aan. Het valt dan ook niet te voorspellen wat er morgen hoog scoort en dat kan vervelend zijn voor uw SEO-strategie. Het veranderende algoritme maakt SEO verschrikkelijk. Vroeger was de zuivere pagerank heel belangrijk, nu is de betrouwbaarheid van uw domein ongelooflijk dominant aan het worden. Dat maakt het bijvoorbeeld moeilijker om een nieuwe site op te zetten voor een nieuwe activiteit. U zou ze eerder onder een subfolder op uw hoofdsite moeten zetten, omdat het zo minder lang duurt om dat vertrouwen op te bouwen.

U mag dus zeker nooit op uw lauweren rusten. Er zijn dingen die vijf jaar geleden werkten, die dat nu niet meer zou doen. Google heeft een algoritme, maar hun doel is de kwalitatief beste resultaten hoog te zetten. U kan dus best naar hetzelfde doel werken en relevante, kwalitatieve informatie geven. Als uw technische factoren goed zitten, volgt de rest ook wel.

Download ebook 20 SEO Myths You Should Leave Behind in 2020

Leadstreet

Leadstreet

leadstreet ✪ Diamond HubSpot Partner ✪ Top 50 HubSpot Agency worldwide