10 tips voor de perfecte presentatie

Leadstreet
Leadstreet
27 april 2014

Content

DELEN

Of je presenteren nu een passie dan wel als een noodzakelijk kwaad beschouwd, je kan maar beter zorgen dat je slides tiptop in orde zijn. Hier zijn onze tien tips voor die perfecte presentatie. 

Jobs

10 tips voor de perfecte presentatie

1. Minder is meer

Zet net genoeg informatie op een slide. Mensen als Steve Jobs zetten soms maar één woord op een slide. Misschien is dat voor u een brug te ver, maar weet dat niemand in staat is om tegelijk veel tekst te lezen én naar u te luisteren.

2. Vermijd afkortingen, jargon en symbolen

Afkortingen lijken vaak universeel, maar zijn dat lang niet altijd. Gebruik ze dus zo weinig mogelijk. Hetzelfde geldt voor symbolen en zaken als smileys. En minder mensen dan u denkt verstaan uw vakjargon.

3. Kies een rustige visuele stijl

Gebruik kleuren en andere visuele elementen om uw presentatie levendig te maken, zonder schreeuwerig te worden. Rustige achtergrondkleuren en een beperkt kleurenpalet zorgen voor voldoende contrast, zodat de tekst altijd leesbaar blijft.

4. Denk aan de kleurenblinden

Kies voor duidelijke (hoofd)kleuren. U zou eens moeten weten hoeveel kleurenblinden naar uw presentatie komen kijken. Vooral rood en groen blijken voor hen probleemkleuren.

5. Hou één stijl aan

Hebt u een bepaalde opmaak en kleuren gekozen, hou die dan doorheen de volledige presentatie aan. Als de opmaak constant wisselt, is uw publiek meer bezig met het ontcijferen van de slides.

6. Gebruik grote letters

Bedenk dat een muurprojectie iets helemaal anders is dan het scherm van een laptop. Lettergrootte 30 of groter is aangewezen, zeker als het publiek wat verder van u af zit of de ruimte niet goed verduisterd is. Sommige experts vinden lettertypes als Arial en Helvetica veel leesbaarder dan Times New Roman. En neen, Comic Sans is geen optie.

7. Gebruik video met mate

Video’s kunnen een interessante manier zijn om tijdens een presentatie iets te tonen, zoals een nieuw product. Maar een filmpje moet iets bijdragen aan de inhoud, en niet gewoon dienen om een ‘rustpauze’ in te lassen of om hip over te komen.

8. De overgang

Programma’s als PowerPoint zitten propvol coole effecten om van de ene slide naar de andere te gaan, of om een nieuwe tekstregel op het scherm te laten verschijnen. Maar het blijven gimmicks die eerder afleiden dan de zaak verrijken. En als uw pc niet snel is, komt het nogal vreemdover.

9. Gebruik goeie beelden

Uw presentatie opfrissen met een ‘grappige’ clipart-figuur die ergens anno 1995 ontworpen werd, is géén goed idee. Beelden zijn best nuttig, maar ze moeten wel goed zijn. Vaak zien we presentaties waar slecht uitgeknipte logo’s op een slide ‘geplakt’ zijn. Voor alle duidelijkheid: dit is erg lelijk.

10. Maak gebruik van notities

In PowerPoint kunt u aan slides notities toevoegen die onzichtbaar blijven voor het publiek. Dit kan een manier zijn om geheugensteuntjes toe te voegen.

 SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Leadstreet

Leadstreet

leadstreet